Неделя, 2022-10-02, 9:17 AM
"САМО ДНЕС" - АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И РАБОТА СЪС ЗАВИСИМОСТИ
Добре дошъл Guest | RSS
Меню на сайта
Календар
«  Юни 2010  »
НеПоВтСрЧеПеСб
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2010 » Юни » 17 » Отзвук от кръглата маса за: „Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти”.
10:28 AM
Отзвук от кръглата маса за: „Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти”.
 Очаква се до края на юли да влязат в сила три наредби, регламентиращи дейностите в областта на лечението, психосоциалната рехабилитация и превенцията на зависимостите. Това бе съобщено днес на кръгла маса под наслов „Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти”. Форумът бе организиран от Конфедерация „Защита на здравето” (КЗЗ) и Асоциацията за превенция и работа със зависимости „Само днес”. Една от идеите, които бяха дискутирани най-оживено от участниците, бе за създаването на Фонд за лечение на зависимости,  в който да постъпват средства от акцизи, глоби и пр., а управлението му да бъде поверено на Обществен съвет като необходимо условие за прозрачно управление. Макар и бавно, вървим към решаването на проблемите по пътя на обединените усилия, бе един от изводите на кръглата маса, която събра водещи медицински специалисти, психолози, криминалисти, представители на неправителствения сектор и на пациентските организации.

 от:www.zdrave.net
--------------------------------------------------------------------------------------------------

На кръгла маса бе предложено и процент от акциза върху цигарите и алкохола да постъпва във фонд за финансиране на дейности срещу зависимостите.

 Също така да бъде декриминирана еднократната доза наркотици бе сред многото обсъждани днес идеи по време на кръгла маса, на която присъстваха представители на пациентски и неправителствени организации и на държавни органи и институции.

Темата на двучасовата дискусия бе "Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти". Предстои всички  предложения от нея да бъдат обобщени.

МВР по принцип трябва да ограничава разпространението, а не употребата на наркотици, подчерта Христо Божилов от криминална полиция, който се обяви "за" това еднократната доза да не е наказуема и посочи, че са необходими промени в Наказателния кодекс.

По данни на МВР през последните години има увеличение на употребата на кокаин от непълнолетни и използването на "мултинаркотици". Според Божилов обаче не бива да се спекулира на ниво съд и прокуратура.

Сред предложенията бе и това наркозависимите, които в момента се лекуват по програми, да не бъдат изваждани от тях и вкарвани в затвора, както и обратното - да бъде осигурявано лечение на осъдени в самите затвори.

Полицията в повечето случаи гледа на тях не като на престъпници, а като на болни хора, изтъкна Божилов. Проблем била обаче липсата на регламент, от който да става ясно кой, какво и по какви програми работи.

Представители на пациентски организации, занимаващи се с борбата с наркоманиите, предложиха да се създаде фонд за финансиране на дейности срещу зависимостите, като в него постъпва част от събирания акциз от цигари и алкохол.


Идеята е 1% от този акциз да бъде предназначен за лечение и превенция на зависимости, поясни Пенка Георгиева от Конфедерация "Защито на здравето".

Във фонда могат да се насочват и парите от глобите, налагани на пияни шофьори и на търговци, продаващи алкохол и цигари на непълнолетни, както и средствата, иззети от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и от спортния тотализатор.

Такива фондове съществуват в Европа, посочи Георгиева. В Полша например 2% от акциза върху цигарите и алкохола се насочват към програми по превенция на зависимости. Профилактиката там се финансира от местните бюджети, както и от средства по проекти от ЕС.

Според директора на Националния център по наркомании Цвета Райчева фондът за целево финансиране е чудесна идея, но условията са трудни, тъй като съществуват недостатъчно финансиране и несигурност.
Участниците в дискусията обърнаха още внимание, че е необходима задължителна квалификация на персонала в службите и институциите, които се занимават с тези проблеми, вкл. и на журналистите.

Акцентирано беше и върху задължителното въвеждане и регламентиране на стандарти и критерии за добри практики на лечение и рехабилитация, както и за тяхното финансиране. Важно е също така организациите и институциите да работят в мрежа.

В момента се изработва наредба за психосоциална рехабилитация

на зависимите, която до края на юни трябва да е готова като текст и раздадена за широко обсъждане, съобщи Маринела Радева от Националния център по наркомании.

Тя обаче смята, че ще бъде трудно да се убеди Министерството на труда и социалните грижи за нуждата от финансиране на социални услуги за наркозависими пациенти.

За Радева голяма крачка в областта на превенцията е предстоящото изработване на наредба за превантивните дейности, която да определи кой може да ги извършва и какви са критериите за регистрация.

До юли ще са готови три наредби - в областта на лечението, рехабилитацията и превенцията, обобщи Маринела Радева.

Националният консултант по наркология Соня Тотева съобщи, че психиатричната болница в Суходол е спечелила миналата година проект по европейски програми за 320 хил. евро по превенция на зависимостите.

Очаква се скоро посещение на представители от Европейската комисия и Световната здравна организация там по покана от здравното заведение.

Отец Иван от сдружение "Избор" повдигна въпроса за въвеждане на предмет "религия" в училище, защото в момента имало проблем с ценностната система - тя се отъждествявала единствено с парите.

от :/www.vesti.bg/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова в свое писмено обръщение към участниците в кръглата маса заяви, че усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към ефективно взаимодействие между институциите, бизнеса, гражданското общество и неправителствените организации, за да се осъществява превенцията на зависимостите. Според нея, трябва да спре бизнесът, който печели от това, че някои хора са зависими. Тя обясни, че страда не само зависимият, но и хората от неговото обкръжение и семейството му.
  Участниците в кръглата маса поискаха създаване на Фонд за лечение на зависимости, където да постъпват средства от акциза от цигари и алкохол като според закона 1% от тези средства трябва да се използват за лечение и превенции на зависимости. Според представителите на неправителствените организации ако се създаде този фонд, той може да се финансира от глобите, които се налагат на заведения, в които не трябва, а се пуши, от глобите на пияни шофьори.
  В рамките на кръглата маса беше представен опитът на Полша при превенцията на наркоманиите. В Полша лечението на зависимости се финансира от здравната каса. Лечението зависимите от алкохол в Полша, които нямат осигуровки, тогава лечението се плаща от МЗ. В Полша лечението при алкохолизма продължава до 6 седмици, а на наркоманията от 6 седмици до две години. В Полша около 2% от средствата, получени от алкохол и цигари, се отделят за превенция и лечение на зависимостите.
  Веселина Божилова, от организацията „Майки срещу дрогата” каза, че Фонд за лечение на зависимости може да се финансира като 1% от средствата, събрани от комисията „Кушлев”, могат да се отделят за този фонд.

от агенция "Фокус"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Запази като PDFВерсия за печатE-mailnarkoman Няма достатъчно координация между всички страни, които работят по пробелма за зависимостите. Това  констатираха участниците в дискусията под надслов "Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти".
Предложения за преодоляване проблемите при превенцията, лечението и рехабилитацията на зависимости дискутираха държавни и неправителствени организации. Специалисти обосноваха необходимостта от ефективна система на превенция, лечение и ресоциализация на зависими пациенти. Зависимостта е болест като всяка друга, затова пациентските организации заедно с институциите трябва да си подадат ръка и заедно да работят, казаха представители на пациентски организации, които инициират създаването на Фонд за зависимости.
На първо място трябва да се промени нормативната уредба, каза Маринела Радева от Националния център по наркомании. Тя поясни, че наредбата, която се изработва в момента и която трябва да бъде готова като текст до средата на юли ще бъде раздадена на всички, които работят в тази област, за да се чуят повече мнения и да се създаде работещ механизъм.

След 4-годишна борба - през 2006 година успяхме да извоюваме 1% от акциза на алкохола и цигарите да влиза във Фонд за лечение на зависимости, но до този момент нямаме отговор къде отиват тези пари. Това каза д-р Теменужка Любенова от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград.  Веселина Божилова от „Майки срещу дрогата" предложи процент от парите, които се изземат от комисията „Кушлев" също да постъпват във фонд за лечение на зависимости.
Лечението на зависимите в България значително изостава в сравнение с другите видове заболявания, споделиха специалисти. Основният проблем е не в липсата на ефективни програми за лечение, а в необезпеченото финансиране и единни стандарти. „Трябва да започнем от един фонд и да вървим към нещо по-голямо. Призива ми е работещите програми да не се губят само защото няма средства.", каза Елена Николова от Асоциация "Солидарност".
От сдружение „Майки срещу дрогата" смятат, че средствата от фонда за лечение трябва да се управляват от обществен фонд, а не от политици. Има една тенденция, при която държавата финансира държавата, а не добрите практики. Трябва да има измерими критерии и на базата на тях да се определя финансирането, е една от тезите, около която се обединиха организациите работещи по проблемите на зависимостите.
"Механичното прилагане на критерии отвън не е гаранция, че ще работят добре и у нас", каза психологът Десислава Иванова, която изрази мнение, че част от пътя на някои организации, работещи по проблема, е пътят на парите.

Последните години има мултиупотреба на наркотични вещества, нещо повече забелязва се увеличена употреба на кокаин т.е. децата вече намират начин да взимат от най-скъпата дрога, съобщиха от МВР.
„Цялата постъпваща информация в МВР се предоставя на Националния център по наркотични вещества и мисля, че с информационното захранване няма проблем", обясниха представители на полицията.
„Голямата превенция идва от цялостния обществен живот затова е трудно да се работи на парче. Ако отидете в училище и им разкажете за наркотици, по скоро може да  развиете нездрав интерес. Имаме пример на 13-годишно дете, което точно по този начин е станало зависимо след такъв час в училище", сподели участник в дискусията.
Еднократната доза напълни затворите с нашите деца, декриминирането на еднократната доза е наложително, смятат организации работещи по праблемите на зависимостта. Участниците в дискусията излязоха с единно становище всички предложения от дискусията да бъдат обобщени и представени на законодателните органи за решаване.

Събитието се проведе по повод Международния ден за борба с наркотиците - 26 юни, който е под мотото "Светът без дрога - по-добро място за живеене".


от: агенция Крос

-------------------------------------------------------------------------------------------

  коментар:

Фонд за лечение на зависимостите…

На Кръглата маса, организирана от

Конфедерция "Защита на здравето” -  КЗЗ и Асоциация за превенция и работа със зависимости  - АПРЗ  "Само днес”

на 15 юни 2010  в БТА,

под надслов  „Светът без дрога – по-добро място за живеене” по повод Международния ден за борба с наркотиците,  основна разисквана тема беше

„Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти”.

"Посвещаваме тази Кръгла маса на едно младо момиче, студентка,  наркотично-зависима от скоро, русо и красиво момиче, с чисти, сини очи, деликатно, едно цветенце, едно дете… Нека заедно се хванем за ръце – пациенти, неправителствени организации, институции, за да помогнем на това дете, детето на България”, така откри Кръглата маса Пенка Георгиева, член на УС на КЗЗ и зам. председател на АПРЗ  ”Само днес” .

 

За разговор по наболели проблеми се  събраха пациенти, неправителствени организации, психиатри и психолози от цялата страна, представители на Министерството на здравеопазването и Криминална полиция.

Зависимостта е болест като всяка друга,  това трябва да се осъзнае и приеме от обществото, защото всеки изпитва болка, всеки иска да е здрав, да живее пълноценно, защото често началото е любопитство, но след това коварността на болестта не позволява на човек да контролира процесите.

В писмено обръщение към участниците заместник-министърът на здравеопазването г-жа Гергана Павлова заявяви, че Министерството на здравеопазването осъзнава сериозността на проблема. Ето защо при провеждането на здравната политика ведомството ще обръща внимание на тези заболявания, които имат здравни, социални и икономически последици за населението.

Конфедерация "Защита на здравето” и Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес” подкрепят и са участници в благотворителната инициатива „Културата и болестите нямат граници”, започната от българския оперен певец г-н Людмил Кунчев, живеещ в Германия. В инициативата са привлечени Почетният консул на Република България във Федерална република Германия г-н Ралф Хесе, Почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив г-жа Мариана Чолакова, д-р Клаус Херберт Рихтер от Diakonie-Krankenhaus Elbingerode, проф.Хайхел, Председател на Сдружение „Народна солидарност” за Саксония-Анхалт, Сдружение „Майки срещу дрогата” – гр. Пловдив, Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация „ИЗБОР”- гр.  Ст. Загора, Българската православна църква, ДПБ „Д-р Г.Кисьов” – гр. Раднево и др.

Целта е изграждане на пилотен модел  за цялостна ефективна система по европейски модел за обхват, лечение и ресоциализация на зависими на базата на функциониращи вече в България програми.

Според д-р Иван Добринов, психиатър в Държавна психиатрична болница – гр. Раднево,  консултант на КЗЗ и АПРЗ  ”Само днес” по зависимостите, лечението на болните със зависимост в България значително изостава в сравнение с това, на пациентите с други заболявания.  За тези проблеми обикновено или не се говори, или се стига само до изнасяне на зловеща статистика.

 

Конфедерация "Защита на здравето”  и Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес” инициират създаването на

ФОНД ЗА ЗАВИСИМОСТИТЕ.

В този фонд трябва да се събират парите от 1% от акзиците на цигари и алкохол, глоби от заведения, в които се пуши неправомерно, глоби от продажбата на цигари и алкохол на непълнолетни.

На Кръглата маса постъпи предложение в този Фонд да се събира и процент от конфискуваното имущество на наркобосове, по така наречената комисия Кушлев.

Категорично изискване за   този Фонд трябва да бъде управлението му от Съвет на настоятели – публични личности и пациентски организации, нямащи конфликт на интереси, както и преки интереси от финансиране в областта на лечението на зависимостите като гаранти за прозрачност на работата и изразходването на средствата.

 

Проф. Игор Куценок,  директор на Департамент по психиатрия в Университета  ”Сан Диего”, Калифорния, световно признат учен в областта на зависимостите в последващ разговор предложи безвъзмездно  своята експертна подкрепа. На предстоящ семинар по зависимостите в гр. Русе предстоят срещи на проф. Куценок с  Пенка  Георгиева за уточняване на параметрите на това  сътрудничество.

 

На Кръглата маса беше повдигнат и въпросът за декриминализиране на еднократната доза.

Самият термин „еднократна доза” е доста неясен, тъй като в хода на една зависимост като израз на адаптивна реакция на организма се променя толерансът. Това налага зависимият да приема все по-високи дози от веществото за постигане на същия ефект. „Еднократната доза” при болен с напреднала зависимост може да се окаже многократно по-висока, от тази, на един начинаещ. Освен това повечето от нелегалните улични наркотици са с неясно съдържание. Процентното съдържание в тях на психоактивното вещество варира в големи граници. Голяма част от състава им са и с други вещества, част от които – също психоактивни.

Обикновено се говори само от двете крайни гледни точки: „за” и „против” еднократната доза.

Ако „еднократната доза” бъде декриминализирана, това води след себе си огромен брой проблеми. Така се залага посланието, че употребата на наркотика е разрешена. Няма как да бъде със сигурност установено, дали точно тази заловена доза е предназначена за болния, или за пласиране. Самото притежание на дрога вече говори за проблемно поведение на човека и би било неразумно този сигнал да се пропусне. Доказано е, че ранните интервенции са много по-ефективни от късните, последствията за индивида и обществото са много по-малко. Разумно би било при залавяне на малка доза наркотик човекът да бъде насочен към специализирани служби, където да се прави скрининг, оценка и адекватна интервенция – например насочване към консултиране, корекционни програми или лечение, периодично тестване.

Ако се запази сегашното положение, при което се наказва строго „еднократната доза”, то на практика затворите се пълнят с хора, които нямат други криминални прояви, освен притежанието и се нуждаят от лечение. Средата в затворите никак не е благоприятна за бъдещето на тези хора, те се причисляват към криминалния контингент. Високите глоби пък наказват на практика близките на зависимия, тъй като той по правило няма постоянни доходи.

Проблемът с промяна и приемането на насочване към коригираща програма в момента е липсата на място за лечение, коригиране и помощ, пак поради липса на финансиране.

Това е още една причина да се побърза със създаването на Фонд за зависимостите, който да поеме и тази част, докато е рано и има реална възможност за корекция.
Прегледи: 1853 | Добавено от: Dana
Търсене
Наши приятели
 • Конфедерация Защита на Здравето
 • Сдружение ‘’Избор’’
 • Фондация ‘’Стефан Батори’’- Полша
 • "Анонимни Алкохолици"-България
 • www.solidarnost-bg.org
 • Майки срещу дрогата
 • Ново начало
 • Фондация за Добро Психично Здраве
 • www.minnesota.pl
 • Архив
  Анкета
  Пушите ли?
  1. НЕ
  2. ДА
  3. От време на време
  Общо отговори: 80
  Copyright MyCorp © 2022Powered by uCoz