Четвъртък, 2021-10-28, 1:51 AM
"САМО ДНЕС" - АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И РАБОТА СЪС ЗАВИСИМОСТИ
Добре дошъл Guest | RSS
Меню на сайта
Календар
«  Март 2011  »
НеПоВтСрЧеПеСб
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2011 » Март » 21 » Държавата и неправителствени организации отново заедно за фонда за зависимостите
10:24 PM
Държавата и неправителствени организации отново заедно за фонда за зависимостите
 На 15 март 2011 г от 12 ч до 13 ч в БТА, се проведе пресконференция с участието на: д-р Даниела Дариткова, зам. председател на Комисия по здравеопазване към Народно събрание и г-жа Гергана Павлова, зам. министър на здравеопазването, прокурор Христо Ангелов, зам. министър на правосъдието и зам.  председател на Националния съвет по наркотични вещества.

Идея за създаването на фонд за превенция и лечение на зависимости бе представена отново от представители на пациентски организации и държавни институции.

Всички присъстващи  декларираха подкрепата си за идеята и обещаха сътрудничество за реализацията й.

Експертен съвет и работна група ще обединят усилията си по изработването на стратегия, свързана със зависимостите, заяви зам.-министър Гергана Павлова. Според нея до есента на 2011 г. документът трябва да е факт. Той ще съдържа приоритетите, дългосрочните и краткосрочните цели по стратегията, което ще даде възможност да се определи необходимия финансов ресурс, смята зам.-министърката. „Защото всички сме наясно, че за да има успех една програма или фонд, следва да бъде гарантиран с постоянно във времето финансиране. Ако то бъде прекъснато, получаваме ефект с отрицателен знак”, коментира Павлова.

Основната идея за набиране на средства в бъдещия фонд стъпва върху текст от Закона за здравето, който е в сила от 2006 г., но на практика досега не е работил. Става въпрос за текста, според който 1% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху цигарите и алкохола се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. Средства обаче ще се търсят и по европрограми, както и от дарителски кампании, за които държавата ще разчита на неправителствения сектор, стана ясно от думите на зам.-здравната министърката.

Фондът е необходим, тъй като в страната до момента по отношение на зависимостите се работи фрагментарно, на парче, без координация и стиковка между различните програми и структури, които ги осъществяват. Около това становище се обединиха всички участници в пресконференцията, а Пенка Георгиева от Конфедерация „Защита на здравето” обобщи проблема така: „Лечението на зависимостите е в хаос, а България има нужда от система.” Тя обясни и своето виждане за структурата на бъдещия фонд, който според нея трябва да се състои от три основни тела – експертна, изпълнителна и контролираща част. Това е световна практика, не откриваме топлата вода с този фонд, уточни тя.

Ето и част от световната практика в действие: 2% от средствата от акцизи отиват за превенция и рехабилитация на зависимости, както и за различни видове терапии; фондът отделя средства за амбулаторни и болнични типове терапии, като поема и здравно неосигурени; структурата финансира също така обучението на кадри в терапиите, като част от тях са успешно възстановили се зависими хора. Така решава проблемите със зависимостите Полша, разказа Диана Александрова от Асоциацията за превенция и работа със зависимости „Само днес”. Полша пък от своя страна е заимствала системата си от САЩ, където са изчислили, че всеки долар, инвестиран в превенция, рехабилитация и ресоциализация на зависимите спестява 7 похарчени на държавата.

источници:
http://www.zdrave.net
http://kzzbg.org
http://www.bta.bg

Прегледи: 1321 | Добавено от: Dana
Търсене
Наши приятели
 • Конфедерация Защита на Здравето
 • Сдружение ‘’Избор’’
 • Фондация ‘’Стефан Батори’’- Полша
 • "Анонимни Алкохолици"-България
 • www.solidarnost-bg.org
 • Майки срещу дрогата
 • Ново начало
 • Фондация за Добро Психично Здраве
 • www.minnesota.pl
 • Архив
  Анкета
  Пушите ли?
  1. НЕ
  2. ДА
  3. От време на време
  Общо отговори: 80
  Copyright MyCorp © 2021Powered by uCoz