Понеделник, 2021-09-20, 10:55 PM
"САМО ДНЕС" - АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И РАБОТА СЪС ЗАВИСИМОСТИ
Добре дошъл Guest | RSS
Меню на сайта
Подменю
Литература [3]
Видове зависимости [6]
видео и аудио [1]
Календар
«  Май 2010  »
НеПоВтСрЧеПеСб
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2010 » Май » 12 » Алкохолизмът - медицински поглед и статистика
6:31 PM
Алкохолизмът - медицински поглед и статистика
Към групата на алкохолизма се включва всяка злоупотреба със спиртни напитки, както и алкохолната болест (хроничен алкохолизъм, алкохолна токсикомания).
В тази група влизат: остро алкохолно отравяне (епизодично и по навик); системна злоупотреба, без създадена зависимост към алкохола и алкохолна болест.
При алкохолната болест съществува непреодолимо влечение (психическа зависимост) към алкохола и за нея може да се говори само при наличие на абстинентни явления.
За възникване на алкохолизма значение имат еуфоризиращите и успокояващи качества на алкохола.Те създават рещаваща предпоставка за утвърждаване на желанието и за влечение към алкохола.Около 90% от хората над 18 годишна възраст употребяват алкохол и около 5% от тях развиват зависимост към него.
Съществена роля играят индивидуалните качества на личността, нейните психологични особености, способността и за адаптиране към обществената среда, физиологичните особености, както и генетичната предразположеност към употреба на алкохол.Влияние оказват природата и социалната среда, обичаите и традициите, икономическото състояние на лицето, полът и възрастта.
Не всяка злоупотреба с алкохол се приема за хроничен алкохолизъм.Основни показатели за алкохолна наркомания са изместване на толеранса и развитие на абстинентен синдром при прекъсване на приема на алкохол.
Други основни признаци са:
непреодолимо влечение към алкохола (психическа зависимост), загуба на контрол върху приеманото количество алкохол, загуба на паметови функции при опиянение, загуба на повръщателния рефлекс при употреба на големи количества спиртни напитки, трайни психически и телесни растройства, както и нарушения в социалните функции.Хроничният алкохолизъм създава психическа и физическа зависимост към алкохола.
Преходът от алкохолна злоупотреба към алкохолна болест се изявява в поява на абситентни явления, изразяващи се най-често в т.н. "сутрешно пиене за оправяне".
Абстинентният синдом се характеризира с: раздразнителност, тревожност, напрегнатост, тъга, участен пулс, повишено артериално налягане, треперене на ръцете, устните и клепачите, изпотявания.Болният изпитва страх и в това състояние може да посегне на живота си, като изход от болестна зависимост.
Приемането на 100-150гр. алкохол или на 1-2 бири, премахва временно абстинентните явления.Най-често болестна зависимост към алкохола се създава сбед злоупотреба със спиртни напитки в подължение на около 8-9 години, а при жени и млади хора в по-кратко време(4-5 години).
Хроничните алкохолици са емоционално лабилни.Настроението им от шеговито и глупаво весело, лесно преминава в нервно-избухливо и тиранично.Когато етичните задръжки отпаднат, алкохолиците се държат цинично към близките си, съпрузите, а често и към случайни и непознати лица.
В по-напреднал стадий на болестта се наблюдават растройства на паметта и интелекта.Забравят се текущи събития, трудно се възприема по-сложна мисъл, разсъдакът се замъглява.Налице е дезориентация за време и място, като обикновенно се запазва ориантация за собствената личност.
При алкохолна болест се установяват и телесни промени: подпухнало лице, зачервени очи и нос, чести съпътстващи заболявания (трахеобронхит, пневмония) гастрит, колит, постепенно развитие на чернодробна цироза и нефросклероза.Нарушенията в нервната система се изразяват в треперене на ръцете и клепачите и на отделни мускули на лицето, нарушен говор, разкривен почерк, болка по хода на периферни нерви(полиневрити).
На основата на алкохолната болест понякога възникват остри и хронични психични растройства - делириум тременс, остра и хронична алкохолна халюциноза, Корсакова психоза.
Делириум тременс е най-честата алкохолна психоза.Тя се наблюдава обикновенно у лица, които злоупотребяват предимно с концентрирани спиртни напитки, по-често над 30 годишна възраст.Развитието на психозата започва остро, обикновено нощем, най-често при непрекъсната употреба на големи количества алкохол в продължение на няколко дни.
Появяват се зрителни халюцинации за допир(тактилни), тревога, страх, психическа и двигателна възбуда.Могат да се появята слухови халюцинации, ръцете силно треперят, лицето е покрито с пот, сърдечната дейност е ускорена, не рядко се развива колапс.
Разгънатата картина на делира обикновено трае около четири дни, в редки случаи и повече.Болните излизат от това състояние обикновено след продължителен сън.След излизане от психозата те имат непълен спомен за случилото се.Делир се наблюдава както по време на продължителна интоксикация, така и по време на абстиненция.
Острата алкохолна халюцинация се среща по-рядко.Тя се развива при ясно съзнание и запазена ориантация.Болният има слухови халюцинации.Често гласовете които той "чува", разговарят помежду си и то винаги за него(антифанни халюцинации).Отначало той е критичен към слуховите халюцинации, но по-късно те започват да определят поведението му.Алкохолнота халюциноза продължава дни и седмици, по изключение месеци и в повечето случаи преминава без особени последици, но може да премине в делир.
Хроничната алкохолна халюциноза трае по-дълго време при запазен интелект на индивида и яснота на съзнанието.Болните свикват с гласовете, като дори се забавляват с тях, но често поради изванъредно живите слухови халюцинации са принудени да прекъснат работа или разговор с действителни лица.
Корсаковата психоза е тежка последица от алкохолната болест.В периферната нервна система се наблюдават полиневритни промени в крайниците.Болните немогат да запомнят нищо ново.Те са дезориантирани за място и време.
Психозата води и до тежки нарушения на централната нервна система.Лекуването и възстановяването са извънаредно трудни.
Лечението на алкохолизма представлява тежък психотерапевтичен проблем.Алкохоликът трябва да бъде убеден в необходимостта от лечение.То се осъществява най-добре в затворени лечебни заведения, каквито са психиатричните.С цел да се понесат по-лесно абстинентните явления, в първите дни след приемането на болния се дават в малки дози успокоителни средства - дизепин, реланиум, седускен, фаустан.В следващите дни се назначева дезитоксикиращо лечение с витамини, глюкоза и микроелементи.

Синдромът на алкохолната зависимост е съчетан от телесни, поведенчески и мисловни растройства, при които употребата на спиртни напитки придобива много по-висок приоритет за дадено лице, отколкото други видове поведения, които в миналото са имали по-висока стойност.Няколко са основните характеристики на заболяването:
*влечение(нарича се още психическа зависимост), да се приема алкохол, за да се промени съзнанието, психическото или физическото състояние на човека.
*толеранс - промяна на поносимостта на организма, която се изразява в необходимостта да се приемат все по-големи количества до определен етап(повишаване на толеранса),след което ефектът на опиянение се постига от приемането на по-малки количества алкохол.
*абстинентен синдром - физически и психически дискомфорт при липсата на алкохол.
*телесни увреждания - предизвикани от дългогодишната злоупотреба.
*нарушение в социалното функциониране - проблеми в семейството, загуба на приятелска среда, работно място и др.
Какви са типовете поведение на пиене?
*употреба - приемането на неголямо колическто алкохол в непродължителен период от време.
Приемът е мотивиран от любопитство, опит за подражание, за забавление или по традиция в съответствие със съществуващите обичаи, за по-добро настроение и компания.
*злоупотреба - прием на алкохол в такава степен, че това се отразява на здравето и социалното функциониране.
*зависимост - психично и физическо състояние на "външна принуда" да се приема алкохол, за да се изпита неговото физически и психическо въздействие, в много случаи за да се избегне дискомфорта, предизвикан от липсата му в организма.
Какви са признаците на алкохолната зависимост?
За алкохолна зависимост се говори, когато три или повече от следните симптоми са били налице по някое време през последните 12 месеца:
*силно желание или чувство за вътрешна принуда да се приема алкохол.
*нарушена способност за контрол върху приема на спиртни напитки по отношение на началото, края или количеството на употреба.
*прием на алкохол с цел да се облекчат абстинентните явления и със знанието, че това(приемът на алкохол)помага.
*физиологично състояние на абстиненция.
*повишен толеранс, изразен с потребност да се приема по-високи дози, за да се постигне желаният ефект, който първоначално се е постигал с по-ниски дози.
*стесняване на личният репертоар от начини за употреба на алкохол.Например, танденция да се пие по един и същ начин, по едно и също време, без съобразяване със социалните норми за приемливо пиене.
*прогресивно отпадане на алтернативни удоволствия или интереси за сметка на употребата на алкохол.
*продължаване употребата на алкохол, въпреки очевидни  последици (психични, телесни, социални).
Какви са симптомите на абстиненция?
Налице са симптоми с различна тежест и различно съчетание помежду си.Появяват се след пълно спиране или разко намаляване на приема на алкохол, употребяван редовно във високи дози за продължителен период от време.Началото и протичането на абстинентното състояние е ограничено във времето и в значителна степен зависи от колическтово и качеството на приеманите спиртни напитки.Появява се с две групи симптоми:
*психични - тривожност, депресия, страх, раздразнителност, напрегнатост и непреодолимо желание да се пирема алкохол с ясно съзнание, че това ще облекчи страданията.
*телесни - стягане в сърдечната област, ускорена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете, устните, клепачите, студена пот по лицето и тялото.
Клиничните наблюдения показват, че абстинентният синдром се появява 8-10 години след началото на злоупотребата при мъжете и 4-5 години при жените и по-младите хора.
Абстинентното състояние може да бъде усложнено от появата на гърчове(епилептични припадъци) или делир(състояние на нарушение на яснотата на съзнанието, дезориантация, психични симптоми).
Какви са усложненията на алкохолната зависимост?
Алкохолът е клетъчна отрова.Поради добрата си разтворимост, прониква във всички клетъчни мембрани и оказва вредното си въздействие.При синдрома на зависимост и хронична алкохолна интоксикация се наблюдават токсични измемения в почти всички органи и мозък, може да се отключи психично заболяване или епилапсия.
В разултат на алкохолна злоупотреба могат да се наблюдават следните органични нарушития:
*нарушения в съзнанието
*внезапна смърт - включително и от злополука и удряне
*чернодборни заболявания
*чернодробна цироза
*панкриатит
*периферна невропатия
*застойна сърдечна недостатъчност
*импотенция при мъжете, менструални растройства при жените
*деменция
*фатален алкохолен сидром - при бебета на майки алкохолички
Тежката алкохолна злоупотреба води до повишен риск от различни ракови заболявания - на черният дбор, хранопровода (особено в съчетание с тютюнопушене), ларингс, фарингс.Води до развитие на алкохолна чернодробна цироза с развитие на варици на хранопровода в декомпенсираният стадий и опасност от масивен, животозастрашаващ кръвоизлив.Налице е снижен имунитет и риск от развитие на възпалителни заболявания - пневмонии и др.
Освен изброените органни нарушения са налице и множество социални проблеми:
*загуба на работа
*развод
*загуба на приятели
*загуба на жилище и семейство
*нарушения в паметта
*престъпно поведение
Какви са причините за развитие на алкохолна зависимост?
В редица иследвания е доказано,
че синдромът на алкохолна заисимост и проблемното пиене се срещат четири пъти повече у лица, при които родителите са алкохолици.Предразполагащ фактор за това е генетично повишената активност на ензима, отговарящ за разграждането на алкохола в организма.Така лицата, които са наследствено обременнени, имат понишена поносимост при примането на спиртни напитки и с това се увеличава рискът за създаване на зависимост.
От значение са също и чисто психологически фактори, свързани с качествата на личността.Приемането на алкохол можа да се свърже с чувството за малоценност, повишена самовзискателност, тревожност, емоционална неустойчивост.
Специална група предразполагащи фактори са и растройства в детско-юношеска възраст като неустойчивост на вниманието и хиперактивност, поведенчески растройства и др.Към злоупотреба с алкохол са предразположени и повечето хора с психически растройства и психологични проблеми, като в тези случаи началото на злоупотребата се свързва с "успокойващите" му свойста и еуфоризиращ ефект.
Каква е чистотата и прогнозата на алкохолната зависимост?
В България около 25% от цялото население може да бъде отнесено към групата на лицата, които пият по-рядко от един път в месеца и не се напиват, около 15% е групата на лицата злоупотребяващи със спиртни напитки.
От синдром на алкохолна зависимост страдат около 2,5%. От всички, които утопребяват алкохол 5% стават зависими.Съотношението мъже:жени е приблизително 6:1, като най-много злоупотребяващи има във възрастта 25-35г. През последните 25-30 години бързо нараства злоупотребата със спиртни напитки сред жените и децата.
Прогнозата е лоша.Няма зависим от алкохол, който да е успял да се върне към контролирано "нормално"пиене.Около 35% от лекуваните успяват да прекратят приемането на спиртни напитки дори повече от 10 години.При консумация на алкохол, дори след толкова дълъг интервал на въздържание отново загубват контрола върху приеманите количества и се "връщат" към синдрома на зависимост.
Какво е лечението на алкохолната зависимост?
Лечението е комплексно съчетано с медикаментозна терапия, психотерапия и социални дейности.
Медикаментозната терапия включва различни групи от лекарства, съобразно етапа на лечение.
Първа стъпка на терапията е детоксикацията, т.е. очистване на организма от алкохол и облекчаване на симптомите на дискомфорт съпътстващи абстиненцията.
В следващите етапи се лекуват усложненията.
Няма лекарствено средство, което да намали желанието за пиене и чувството за вътрешна принуда.Това се постига с дългогодишна психотерапия.Първоначално индивидуално и/или фамилна подкрепяща терапия.За дългогодишно въздържание особено ефективна е груповата психотерапия в групите за взаимопомощ на Анонимни алкохолици.
Най-успешната стратегия е профилактиката и повишената отговорност на обществото към бъдещото поколение.


Категории: Видове зависимости | Прегледи: 2707 | Добавено от: Dana | Рейтинг: 4.3/3
Търсене
Наши приятели
 • Конфедерация Защита на Здравето
 • Сдружение ‘’Избор’’
 • Фондация ‘’Стефан Батори’’- Полша
 • "Анонимни Алкохолици"-България
 • www.solidarnost-bg.org
 • Майки срещу дрогата
 • Ново начало
 • Фондация за Добро Психично Здраве
 • www.minnesota.pl
 • Архив
  Анкета
  Пушите ли?
  1. НЕ
  2. ДА
  3. От време на време
  Общо отговори: 80
  Copyright MyCorp © 2021Powered by uCoz